Introductie

yu-ai

Herkomst van de Yu-Ai judoclub

Yu-Ai betekent vriendschap en wordt in ons clubembleem gesymboliseerd door een opkomende zon. Yu-Ai was een roemruchte Amsterdamse judoclub waar uw leraar, René Donker, als achtjarige in 1962 is begonnen en de basis van het judo heeft geleerd.

De Nederlandse Amateur Judoclub Yu-Ai is opgericht op 1 juni 1952 en was aangesloten bij de Nederlandse Amateur Judo Associatie (NAJA). Voordat de Yu-Ai werd opgericht bestond K-Juschi, dat stond voor: KLM Judoclub Schiphol. Ook niet KLM'ers wilden lid worden van K-Juschi, maar dat was niet toegestaan. Om die reden werd de Yu-Ai judoclub opgericht. Tokio Hirano, de bekende Japanse shihan (grootmeester) en trainer van de NAJA, heeft de naam Yu-Ai voor onze judoclub bedacht.

"Ome" Henk Peelen, oud trainer Yu-Ai Judoclub

Yu-Ai heeft verschillende onderkomens gehad: De Kempenaerstraat, Reguliersdwarsstraat (in een pakhuis), Nieuwezijds Voorburgwal (postzegelmarkt), Roggeveenstraat en Polanenstraat (in het badhuis).
Vele jaren was de Yu-Ai judoclub gehuisvest in een schoolgebouw in de Roggeveenstraat 12. Een deel van die school was voor de Yu-Ai judoclub. Er waren twee mooie dojo's (een grote en een kleine) met vaste matten, kleedkamers, douches en in de grote dojo een tribune. In de Roggeveenstraat heeft uw judoleraar les gehad.

De leraren en oud bestuursleden van de Yu-Ai judoclub vinden het een mooie gedachte dat hun leerling de naam Yu-Ai in Almere voortzet. Joop Koning (diverse keren Nederlands kampioen), Peter Adelaar (Europees Kampioen) en Willem Ruska (twee keer wereld en twee keer Olympisch kampioen) hebben ook hun basis meegekregen bij de Yu-Ai judoclub.

Willem Ruska, voor de eerste keer wereldkampioen 10 augustus 1967 Salt Lake City

Al sinds 2003 een hobby van en voor vrijwilligers

Onze judoclub wordt gedraaid door vrijwilligers. Die worden niet betaald. En ook de judoleraren krijgen geen geldelijke beloning. Het gaat ons om de passie voor onze hobby. En zo heeft Jigoro Kano (1860 - 1938), de grondlegger van het judo, het ook bedoeld. G. Koizumi (1885 - 1965) schrijft in zijn boek 'My study of judo' (1960) hoe belangrijk een hobby voor de mens is. Hij heeft het niet alleen over de individuele voordelen, maar juist ook over het vermogen dat een hobby een bijdrage kan leveren aan het welzijn van alle mensen. Geldelijke belangen mogen, in het op weg helpen van onze judoka, geen enkele rol spelen. Koizumi: 'The spirit of the hobby shall be the heart of judo'.

De judo club

De Yu-Ai judoclub in Almere is gestart op 3 september 2003.
Yu-Ai is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) en de Nederlandse Vereniging voor Jiu-jitsu en Judo Leerkrachten (NVJJL).
Yu-Ai staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Yu-Ai staat in het landelijk register van de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) als erkend leerbedrijf.

Voorzitter en judoleraar René Donker

René heeft zeven jaar gejudood bij de Yu-Ai; waar hij de basis van het judo leerde. Op 15-jarige leeftijd is René gaan judoën bij Sportacademie Buenting in Amstelveen, waar hij les kreeg van Karel Gietelink. Hij werd onder andere Nederlands kampioen en derde bij de Open Nederlandse Kampioenschappen en maakte deel uit van het Nederlandse- en militaire team. In 2003 richtte hij de Yu-Ai judoclub te Almere op.
René is verder: examinator dan-examens voor het district Noord-Holland, kata judge en vijfde dan. Tevens was hij voorzitter van de District Kata Commissie Judo Noord-Holland (2012-2020). Om zijn eigen vaardigheid te onderhouden en zich te blijven ontwikkelen traint hij wekelijks bij Karel Gietelink en Mas Blonk. Daarnaast heeft René een doctoraal in de Orthopedagogiek en is hij onderwijzer (ZMOK).

Het eerste jaar

Op 14 november 2004 vierde de Yu-Ai judoclub haar eenjarig bestaan. Tegelijkertijd werd de eerste Clubdag gehouden. Dojo-stewards Marc Bakker en Rob Lundin lieten het Nage-no-Kata zien. Onze gastdocenten Wiet Dobbelaar en Rob Vermeulen gaven een judodemonstratie. Na de demonstraties werden de eerste clubkampioenschappen gehouden.
Uit handen van mevrouw Corrie Rigterink (vrouw van de voormalig voorzitter, trainer en erelid van de oude Yu-Ai judoclub Coen Rigterink (een week daarvoor overleden) ) ontving René Donker een schilderij met daarop de grondlegger van het judo Jigoro Kano. Dit schilderij had de Yu-Ai tijdens de opening in de jaren '50 ontvangen van de Japanse ambassade. De heren Henk Peelen (oud trainer) en Wim Alblas (oud bestuurslid) kregen de penning uitgereikt die hoort bij het erelidmaatschap van de Yu-Ai judoclub (zie rubriek Foto's van het eenjarig bestaan).

Op 6 september 2008 vierde de Yu-Ai judoclub haar vijfjarig bestaan. Zie rubriek Foto's: Lustrum 6 september 2008.
Op 31 augustus 2013 vierde de Yu-Ai judoclub haar tienjarig bestaan. Zie rubriek Foto's: 10 Jarig bestaan Yu-Ai judoclub.
Op 22 september 2018 vierde Yu-Ai judoclub haar 15 jarig bestaan.

De basis

Yu-Ai vindt het belangrijk dat de basis van het judo goed wordt aangeleerd. Op een speelse manier worden stap-voor-stap de technieken eigen gemaakt. Plezier in bewegen en leren gaan hand in hand. Positieve effecten zoals: het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfbeheersing en rekening houden met anderen zijn belangrijke onderdelen van ons mooie 'spel'. Judo doe je niet alleen, je hebt altijd een ander, een partner, nodig om verder te kunnen komen. 'Judo is duo', is dan ook een gevleugelde zegswijze binnen onze sport. Judo betekent overigens: zachte of flexibele (ju) weg (do).

Voor jeugdigen en volwassenen

Yu-Ai is er voor kinderen, jongeren en volwassenen. Kinderen kunnen lid worden van onze judoclub in het jaar dat ze zeven jaar worden. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen één of twee keer per week (woensdag en vrijdag) judoën. Voor jongeren, die aan wedstrijden meedoen zijn er ook wedstrijdtrainingen (zaterdag). Zie ook de rubriek Lestijden.

Iedereen lijkt het vanzelfsprekend te vinden dat kinderen naar de judoles gaan. Volwassenen doen dat niet gauw. Echter, voor judo ben je nooit te oud!

Beginnende senior judoka (vanaf 16 jaar) en 'herintreders' worden opgevangen en begeleid door onze dojo-stewards. Dit zijn ervaren judoka met minimaal een 1 ste kyu (bruine band). Zie rubriek Leiding.
De lessen (woensdag en vrijdag) worden gekenmerkt door een combinatie van: techniek (!), 'stoeien' (randori) en plezier.
Diverse senior judoka zijn aan het trainen voor hun zwarte band (1ste dan) en vervolg dangraden.

Samenwerken en ontwikkelen

Yu-Ai staat open voor contacten, kennis en kunde van buitenaf. Yu-Ai werkt daarom samen met judoverenigingen en sportscholen binnen en buiten Almere. Het gaat ons om het plezier in ons mooie spel te behouden en de vaardigheden van onze judoka te vergroten.
Uw judoleraar traint bij Karel Gietelink (7de dan) in Amstelveen. En samen met andere judoka van Yu-Ai worden de trainingen bezocht bij Mas Blonk (8e dan) bij de Judo Academie in Amsterdam. Het gaat er om judo met elkaar te DOEN, om zodoende de eigen vaardigheid op peil te houden en kennis en kunde te blijven ontwikkelen.

Yu-Ai voorzitter en judoleraar René Donker (links) in 2017 voor de negende keer deelnemer zomercursus in de Kodokan (Japan, Tokyo)

In juli 2017 is René Donker voor de negende keer naar de Kodokan in Tokio geweest om de kata cursus te volgen. Hij behaalde de afgelopen jaren in de Kodokan tijdens de 'Contest' diploma's voor het: Kime-no-Kata, Itsutsu-no-Kata en het Kodokan-Goshin-Jutsu. Hij deed dit met respectievelijk: Wiet Dobbelaar, Jan de Wringer en Eric Markgraaff.
De Yu-Ai judoclub is een vereniging, die zich bewust is van het leveren en beleven van kwaliteit. Je blijft leren.

Stage - adres

Yu-Ai stelt zich open als stageplaats voor judoleiders, judoleraren-A in opleiding, voor studenten van het CIOS / ROC en de ALO of voor judoleraren-A, die judoleraar-B willen worden.
Yu-Ai staat in het landelijk register van de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) als erkend leerbedrijf.

Foto's oude Yu-Ai

Leden over de Yu-Ai judoclub in de media

Marc Bakker (48) in een interview met Almere Vandaag, 25 november 2004: 'Ik vind judo een totale sport (...) je hele lijf wordt met deze sport getraind en als je het goed doet kun je het je hele leven blijven doen. Het is geschikt voor alle leeftijden, zelfs als je al wat ouder bent (...) je toont ook respect voor elkaar in het samenspel (...) en als je het technische judo goed uitvoert (...) is de sport blessurevrij.' Op 3 februari 2007 behaalde Marc de zwarte band en op 16 mei 2009 werd hij tweede dan (zie de rubriek Foto's). Op 17 januari 2010 slaagde Marc voor zijn diploma Judoleraar - A .

Rob Lundin (46) in een interview met Connexxion's, juni 2005: Vraag: Je doet aan judo. Hoe is dat zo gekomen? 'Een vriend van me nam me ooit mee naar een judotraining. Ik was zo gefascineerd door het spel dat ik zelf ben begonnen. Weliswaar pas op mijn achtendertigste, maar voor judo ben je nooit te oud. En nu ben ik verslaafd (...) train ik minstens 2,5 uur per week (...) het draait om techniek, om balans, om de beheersing van je lichaam.' Op 28 november 2009 behaalde Rob zijn zwarte band (zie de rubriek Foto's).

Hans van der Griend (50), mei 2010: 'Als tienjarig kind ben ik met judo begonnen, dat was in 1969 ongeveer. Die periode duurde misschien niet erg lang, maar het heeft wel een levenslange interesse in Oosterse martial arts en aanverwante zaken zoals yoga in gang gezet. Toen ik 14 jaar was begon ik met karate en kung fu, en later is daar jiu jitsu en opnieuw judo bij gekomen. Ook beoefen ik yoga. Ik zou al deze bezigheden psycho-fysieke systemen willen noemen. Er is een duidelijke wisselwerking tussen de geestelijke staat van de beoefenaar en de kenmerkende bewegingen of lichaamshoudingen van die betreffende activiteit. Terwijl je je met yoga, karate, tai-chi ed. voornamelijk met jezelf bezighoudt, is judo onbestaanbaar zonder een intensieve uitwisseling met je partner. Dit is voor mij het interessante van judo: op speelse en veilige wijze leren in te voelen hoe je partner zijn kracht en tactisch inzicht tegen je gebruikt en hoe je daarmee kan omgaan. Ik word wat ouder en de competitie/wedstrijd aspecten (hoe vormend ook voor kinderen en jongeren) zijn voor mij wat minder interessant. Bovendien heeft het ouder worden als voordeel, dat ik minder probeer met kracht situaties op te lossen, maar gedwongen word om mezelf judotechnisch te ontwikkelen. Daarover sprekend: judo is bewegingstechnisch zo rijk, dat je daar je rest van je leven mee bezig kan blijven. Ik weet dat ik via de leraren van Yu-Ai heel dicht bij de rijkste bronnen van dat mooie, technische judo kan komen, omdat zij zichzelf ook voortdurend blijven ontwikkelen!' Hans is 1e kyu en op weg om zijn zwarte band te behalen.